Erasmus MC

Erasmus MC domein laboratoriumgeneeskunde

Vraag van de klant

Het domein laboratoriumgeneeskunde van het Erasmus MC bestaat uit 14 laboratoria die verdeeld zijn over 11 afdelingen en meerdere thema's. Het Erasmus MC wilde binnen dit domein een kernlab vormen om de routineonderzoeken te doen, met een eigen kwaliteitsmanagementsysteem en accreditatie. Daarnaast wilde het Erasmus MC een gezamenlijke en efficiënte organisatie van het kwaliteitsmanagement voor alle laboratoria binnen het domein, rekening houdend met de geldende en vereiste referentiekaders en de relevante laboratorium-, afdelings- en thema overstijgende kwaliteitseisen.

Expertise

  • ISO 15189:2012
  • Kwaliteitsmanagement
  • Lean management
  • Normkennis - Norminterpretatie
  • Procesmanagement
  • Projectmanagement
  • Risicomanagement

Aanpak

Onze aanpak bestond uit twee deeltrajecten die geheel of gedeeltelijk simultaan liepen. Het eerste deeltraject betrof het inrichten van de kwaliteitsorganisatie op domeinniveau, die een aantal taken en activiteiten voor kwaliteitsmanagement centraal plant, inricht, regelt, coördineert en faciliteert voor de andere kwaliteitsorganisaties en kwaliteitsmanagementsystemen binnen het domein. Het tweede deeltraject betrof de inrichting van de kwaliteitsorganisatie van het kernlab met bijbehorende kernlab-kwaliteitsmanagementsysteem en zijn accreditatietraject. Voor beide deeltrajecten hebben we een plan van aanpak/projectbrief opgesteld, een projectstructuur ingericht, een communicatieplan gemaakt, een lijst van deliverables en mijlpalen vastgesteld, een risicoanalyse uitgevoerd en een planningshorizon bepaald.

Resultaat

  • Een domeinkwaliteitsorganisatie die een regiefunctie vervult zonder hiërarchische positie in te nemen ten opzichte van de andere kwaliteitsorganisaties binnen het domein, en die ondersteunend en faciliterend is voor de andere kwaliteitsorganisaties.
  • Een lijst van kwaliteitsmanagementsysteemonderdelen die op domeinniveau zijn ingericht, zoals leveranciersbeoordeling, werkwijze managementreview, DVO's, interne audits, risicomanagement, competentiemanagement, documentbeheer.
  • Een overzichtslijst met voorstel van te behalen accreditaties binnen het domein, met advies over welke te combineren zijn en waarom en/of volgens welke methodiek.
  • Een kwaliteitsorganisatie voor het kernlab die zowel een tussensituatie als een eindsituatie heeft ingericht, met een eigen kwaliteitsfunctionaris, kwaliteitsmanagementsysteem en accreditatie.
  • Een voorstel over het accreditatietraject van het kernlab richting de Raad voor Accreditatie, waarbij gebruik is gemaakt van de bestaande onderdelen en registraties van het laboratorium klinische chemie waar mogelijk.
  • Een basis DVO en gezamenlijke documentbeheerstructuur voor interne dienstverlening tussen de laboratoria binnen het domein (bijv. bij verplaatsing werkzaamheden naar kernlab), wat resulteert in een eenduidige en efficiënte werkwijze.
  • Een beschrijving van hoe na afronding van het project de verdere werkzaamheden voor borging van de systeemonderdelen die op domeinniveau en kernlabniveau zijn ingericht, moeten worden uitgevoerd.

De baten van het project zijn: 

  • Grotere efficiëntie van kwaliteitsmanagement binnen het domein en de laboratoria door systeemonderdelen gezamenlijk op te zetten, in te richten en uit te voeren.
  • Betere beheersbaarheid van kwaliteitsmanagementsystemen en borging van kwaliteit door meer uniformiteit van de systeemonderdelen van de verschillende kwaliteitsmanagementsystemen binnen het domein en van de laboratoria.
  • Grotere en betere zichtbaarheid van het domein en de laboratoria in het huis.
  • Kwaliteitsmanagementsystemen van hogere kwaliteit door het delen en toepassen van best practices binnen het domein.
  • Grotere expertise bij kwaliteitsteams door delen van ervaringen, kennis en best practices binnen het domein.
  • Inzet van de beschikbare middelen en financiën voor kwaliteitsmanagement binnen het domein geoptimaliseerd na de investering in opzetten en inrichten van de ‘nieuwe’ kwaliteitsmanagementorganisatie op domeinniveau, omdat individuele kwaliteitsorganisaties minder tijd behoeven te besteden aan interpretatie en inrichtingvan de systeemonderdelen en nieuwe/gewijzigde normen, wet- en regelgeving.
  • Het profileren van het domein door het uitdragen van een positief beeld en het stimuleren van een positieve reflectie over het idee van samenwerking op gebied van kwaliteitsmanagement naar de andere afdelingen in huis .
  • Accreditatieproces voor het kernlab versneld door het eerst onder te brengen in de accreditatie van de afdeling klinische chemie en daarna gebruik te maken van bestaande onderdelen en registraties van de afdeling klinische chemie waar mogelijk.

Dit project laat zien dat we in staat zijn om complexe en uitdagende projecten op het gebied van kwaliteitsmanagement voor laboratoria uit te voeren, met een hoge mate van betrokkenheid, deskundigheid en klantgerichtheid. We kunnen onze klanten helpen om hun kwaliteitsorganisatie, kwaliteitsmanagementsysteem en accreditatie op een efficiënte en effectieve manier in te richten, rekening houdend met hun specifieke context, behoeften en wensen. We kunnen ook zorgen voor een goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende stakeholders, zowel binnen als buiten het domein, en voor een duurzame borging van de resultaten na afloop van het project.

Deel dit bericht

Misschien is deze casus interessant of relevant voor een collega of vriend. Sharing is caring…

Ontdek wat Kerteza Academy voor u kan betekenen.

Neem contact met ons op via het contactformulier.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven

Duineneind 16 bus 1, 2460 Kasterlee, België

Tel.: +32 14 25 90 00
E-mailadres: academy@kerteza.com

Contacteer ons

Voornaam *
Achternaam *
Telefoonnummer *
E-mail *
Instelling *
Functie *
Afdeling *