workshop

Lean management

Kies voor een eendaagse introductie- of een tweedaagse doorgedreven workshop, georganiseerd in de eigen organisatie.

Algemeen


Bij leanmanagement gaat het om het primaire proces. De ondersteunende processen en ruimten zijn gericht op het creëren van meerwaarde voor de patiënt. Lean management is een filosofie, meer bepaald een manier van denken en werken waarbij alles in het teken staat van een (meer) efficiënte doorstroming (flow) doorheen het proces, waardoor waarde wordt toegevoegd en verspilling vermeden.
Kerteza heeft de ruime ervaring met opleiding van en implementatie van lean management in de zorgsector.

Om organisaties te begeleiden bij het doorvoeren van de leanmethodiek doorheen alle geledingen, wordt deze workshop waarin kennisoverdracht en vele praktische handvaten vervat zitten aangeboden.
Doordat de workshop ‘in company’ wordt verzorgd, is het mogelijk om uw eigen specifieke organisatie en processen als uitgangspunt te nemen voor de casuïstiek en oefeningen. In een voorgesprek wordt de invulling en opbouw van de workshop afgestemd op de specifieke behoefte van uw organisatie. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers de lean filosofie aangeleerd en oefenen zij de leanmethodieken zodanig dat die nadien vlot kunnen toegepast worden binnen de eigen organisatie.


Doel

Het doel van de workshop lean management is:

 • Het verkrijgen van inzicht in de leanfilosofie.
 • Het aanleren van methodieken om de flow binnen het proces te optimaliseren en verspilling in de primaire- en ondersteunende processen te verminderen.
 • Het aanleren van vaardigheden om leanmanagement binnen de eigen organisatie (of organisatieonderdeel) op te zetten en te implementeren.

Werkwijze

Tijdens de tweedaagse workshop staat de casuïstiek en ervaringen van uw eigen organisatie centraal en worden waar mogelijk methodieken ingeoefend met behulp van opdrachten. De resultaten hiervan worden tijdens de workshop binnen de groep interactief teruggekoppeld en besproken. Doordat meerdere mensen direct en praktisch aan de slag gaan, wordt het leandenken bevorderd en kunnen zaken tevens rechtstreeks doorgevoerd worden.

Gedurende de workshop worden praktische sjablonen uitgedeeld om in de eigen situatie te gebruiken. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om met de trainer van gedachten te wisselen over de eigen praktijksituatie. Aan het einde van de workshop is de deelnemer in staat zelfstandig de specifieke tools en methodieken van leanmanagement toe te passen. Een groot voordeel van de opzet van de workshop is dat de deelnemers aan het einde van de workshop dezelfde ‘taal’ spreken, wat de basis vormt voor het verder implementeren en uitrollen van leanmanagement binnen de organisatie.


Doelgroep

De workshop is bedoeld voor stafleden, leidinggevenden, projectleiders, kwaliteitsfunctionarissen en andere medewerkers die betrokken zijn bij, of aan de slag gaan met de implementatie van leanmanagement binnen uw organisatie. De workshop wordt aangeboden voor functionarissen op diverse niveaus binnen organisaties; van instellingsniveau tot op afdelingsniveau. Ook andere medewerkers die een rol krijgen bij het ontwikkelen, implementeren en uitrollen van lean door de organisatie kunnen deelnemen.


Programma

Deze training wordt in-company gegeven.
Het aantal cursisten, data en de locatie van de training wordt in overleg afgestemd.

Voor meer informatie of het aanvragen van een offerte kunt u ons contactformulier invullen, bellen of mailen.

 

ContactFormulier

Tijdens de workshop komen volgende zaken aan bod:

 • inleiding in leanmanagement
 • lean filosofie
 • starten met lean
 • lean simulatiespel
 • waardestroom analyse
 • creëren van flow
 • push & pull principe
 • 8 verspillingen
 • 5 S-methode (werkplekinrichting)
 • spaghetti diagram
 • oorzaak – gevolg analyse
 • Kaizen
 • implementatieplan leanmanagement
 • praktische opdrachten


Praktische informatie

De introductie workshop of de tweedaagse workshop wordt binnen uw instelling (of een buitenlocatie) georganiseerd. Het aantal deelnemers, data en de locatie van de workshop worden in overleg afgestemd. Wij informeren u graag over deze mogelijkheid tijdens een vrijblijvend gesprek. Indien gewenst maken wij de workshops volledig op maat van uw doelgroep.
Andere mogelijkheden zijn:

 • ondersteuning bij de implementatie van leanmanagement in uw organisatie.
 • begeleiding bij een (of meerdere) 5S Kaizen voor efficiëntere werkplek inrichting.
 • eendaagse introductieworkshop voor leidinggevenden en medewerkers.
 • lezingen op maat voor uw medewerkers.

CERTIFICAAT
Na afronding van de workshop ontvangt u op basis van aanwezigheid en actieve deelname een certificaat van deelname.

SYLLABUS
Aan het begin van de workshop ontvangen deelnemers een syllabus met het programma, achtergrondinformatie als naslag, de gebruikte dia’s, oefeningen, handige sjablonen en tools. De syllabus is bij de prijs van de training inbegrepen.

Onze diensten

Met onze diensten ondersteunen wij u bij het reduceren van kosten, elimineren van verspillingen
en het verbeteren van kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Projectmanagement

Kwaliteits- en veiligheidsmanagement, de implementatie van ICT-systemen of de optimalisatie van zorg- en goederenlogistiek ... Voor welk complex verandertraject uw organisatie ook staat, met een gefaseerde aanpak begeleidt uw Kerteza-adviseur u naar het gewenste resultaat.
Interimfuncties

Hebt u dringend nood aan een professionele manager, projectleider of kwaliteitsadviseur? Kerteza stelt u op korte termijn senior adviseurs ter beschikking, ervaren in de zorg, die cruciale posities in uw organisatie kunnen invullen.
Toetsingen& audits

Hoe toekomstbestendig is uw zorginstelling? Een deskundige, onafhankelijke Kerteza-adviseur onderzoekt het en brengt uw situatie en uw ambitie in kaart. Met een helder rapport kunt u aan de slag om de gewenste verbeteringen te realiseren.
Incidenten& calamiteiten

Een incident is snel gebeurd. De calamiteit verhelpen en herhaling voorkomen is vaak heel wat anders. Kerteza onderzoekt als onafhankelijke adviseur de oorzaken en reikt u praktische oplossingen en verbetervoorstellen aan.
Training & opleiding

Medewerkers die zich bijscholen en continu bijblijven, helpen uw organisatie vooruit. Bij Kerteza kunt u terecht voor een waaier aan opleidingen, trainingen en workshops op maat. Uw teams kunnen de theorie meteen in de praktijk omzetten.

Ontdek wat Kerteza voor u kan betekenen.

Neem gerust contact met ons op of stel uw vraag via het contactformulier.

Contactformulier